EPDM vs groen dak

Wanneer je aan een dak denkt, denk je gauw aan dakpannen. Maar er zijn veel meer verschillende manieren om je dak te bedekken. In deze blog, drie alternatieve varianten met ieder hun voor- en nadelen.

EPDM

EPDM is een populair materiaal op de daken. Niet gek, want het beschikt over een set indrukwekkende eigenschappen. Het is erg eenvoudig in gebruik, slijtvast en onderhoudsvrij. Het materiaal heeft bovendien een lange levensduur, maar liefst langer dan vijftig jaar. Het materiaal leent zich goed voor gebruik op zowel platte daken als hellende daken. De stof is zo gemaakt dat het helemaal geen water doorlaat, en dat maakt epdm de makkelijkste manier om je dak waterdicht te maken. Omdat het heel licht is kan op ieder dak worden toe gepast. Er hoeft ook geen brander aan de pas te komen om dit type dak te leggen.

Grind

Een nadeel van EPDM is de zwarte kleur. Door de zwarte kleur wordt ’s zomers veel warmte vastgehouden op het dak. De temperatuur kan oplopen tot maar liefst tachtig graden. De temperatuur direct onder het dak, zeker wanneer deze niet is geïsoleerd zoals bij een schuur vaak zo is, kan daarom flink toe nemen. De materialen zullen tevens gaan uitzetten, om vervolgens ’s nachts weer te gaan krimpen. Die werking is niet goed voor de levensduur van het materiaal. Daarom zie je soms de combinatie van EPDM en grind op een plat dak. Een laagje kiezels op het dak weerkaatst de directe uv-straling, waardoor het dak minder zal opwarmen. Bovendien maakt het het dak robuuster en stormvast. Tenslotte werkt het grind als een natuurlijk filter voor vuil. De grofste delen, zoals bladeren en takken, blijven op het oppervlak liggen en zullen niet langer de drainage blokkeren. Een nadeel van grind op het dak is dan wel weer het extra gewicht.

Groen dak

De laatste jaren wordt het groene dak steeds populairder. Een groen dak heeft veel voordelen. Te eerste de esthetische waarde. Daarnaast draagt een groen dak bij aan het tegen gaan van het urban heat island effect. Een groen dak heeft namelijk een verkoelende werking. Ook zijn groene daken goed voor het riool. Ze hebben namelijk een vertragend effect op regenwater. Wanneer dat in grote hoeveelheden uit de hemel komt vallen, fungeert het groene dak als een buffer. Zo kan de piekbelasting gelijkmatiger worden afgevoerd naar het riool. Ook vogels en andere diersoorten gedijen goed op een groen dak. Er zijn verschillende soorten groene daken: van natuurlijke tuinen tot een mos-sedum laag, ofwel intensieve versus extensieve daken. Dit heeft allemaal te maken met de dikte van de grondlaag. Hoe dikker de grondlaag, hoe groter het effect van de voorgenoemde voordelen. Maar een dikkere grondlaag betekent ook een zwaardere belasting op het dak. En niet iedere constructie is op een dergelijk type dak berekend.